40 bin yabancı Alanya’yı terk etti

40 bin yabancı Alanya’yı terk etti

Yüksek enflasyon ve ikametgah sorunu nedeniyle uzun yıllardır bölgede yaşayan yabancılar hızla Alanya’yı terk etti. TÜİK, tarafından paylaşılan 'Uluslararası Göç İstatistikleri' raporuna göre, son bir yıl içerisinde Türkiye'den 423 bin, Alanya’dan ise 30-40 bin yabancı ayrıldı. İlk sırada ise Ruslar yer aldı

YÜKSEK enflasyon, uzun süredir Türkiye'de yaşayan yabancıların hızla ülkeden ayrılmasına neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 'Uluslararası Göç İstatistikleri' raporunda, son bir yılda yurt dışından Türkiye'ye 316 bin 456 kişinin göç ettiğine yer verilirken, Türkiye'den yurt dışına gidenlerin sayısı ise 714 bin 579 oldu. Türkiye'den yurt dışına giden nüfusun 291 bin 377'sini Türk vatandaşları, 423 bin 202'sini ise yabancı uyruklular oluşturdu. Türkiye'de yaşayan ve son bir yıl içerisinde ülkeyi terk eden yabancı vatandaşların arasında en yüksek oran yüzde 17 ile Rus vatandaşları oldu. Türkiye'de uygulanan ekonomi politikaları nedeniyle enflasyonun kontrolden çıkması, Türkiye'nin yabancılar için cazibesini kaybetmesine neden oldu. Rusya'nın ardından ikinci sırada yüzde 15.7 ile Irak vatandaşları yer alırken, yüzde 8.3 ile Afganistanlılar üçüncü oldu. Türkiye'yi terk eden yabancıların yaşadığı şehirler de raporda sıralandı. Ülkeden ayrılan yabancıların yüzde 36.4'ünün ikametlerinin İstanbul'da bulunduğu belirtilirken, ikinci sırada yüzde 10 ile Antalya ve üçüncü sırada yüzde 7.1 ile Ankara yer aldı. Rusların ağırlıklı olarak tercih ettiği Alanya’da ise 30-40 bin yabancı gitmek zorunda kaldı. Türkiye'de uzun süredir uygulanan ekonomi politikaları, iğneden ipliğe birçok ürünün gün aşırı zamlanmasına neden olurken, artan zam oranları nedeniyle Türkiye'yi terk eden Rus vatandaşlarının ilk tercihi Balkan ülkeleri oldu. Karadağ ve Makedonya gibi ekonomik ve stabil görülen ülkelere yönelik Rus vatandaşlarının bir kısmı ise Türkiye'nin ardından yeniden Rusya'ya dönmeyi tercih etti.

‘30-40 BİN YABANCI ALANYAYI TERK ETTİ’

Konuya ilişkin Yeni Alanya’ya özel açıklamalarda bulunan Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu, “Alanya'da yaşayan yabancıların sayısında son dönemde belirgin bir azalma olduğunu açıkladı. Karaoğlu, özellikle Rusya ve bazı ülkelerden gelen vatandaşların Alanya’yı terk etmek zorunda kaldığını ve bu durumun temel nedeninin kira yoluyla ikamet izni almanın zorlaşması olduğunu belirtti. Karaoğlu, “Alanya'yı terk eden Ruslar ve bazı ülke vatandaşlarının sayısında artış yaşanıyor. Bunun temel sebebi, kira yoluyla ikamet izni alamamaları. Terk edenlerin yaklaşık yüzde 90'ı, burada kiralık evlerde yaşıyordu. Ukrayna ve Rusya'daki savaşın etkisiyle bu bölgeye büyük bir göç yaşandı. O dönemde devlet, kira ile ikamet izni alabilmeleri için bazı kolaylıklar sağladı. Ancak son dönemde bu sistem değişti. Şu anda kira yoluyla ikamet almak hala mümkün, fakat genellikle Avrupalılar için daha kolay hale getirildi. İkamet izni almak isteyenler, Türkiye'deki asgari ücretin en az bir buçuk katı emekli maaşı gösterip bunu apostilli belge ile ispat etmek zorundalar. Avrupa ülkelerinin emekli maaşları yüksek olduğu için bu şartı sağlamakta zorlanmıyorlar. Ancak Ruslar ve Ukraynalılar bu şartı karşılayamıyor, çünkü emekli maaşları yaklaşık 200 dolar gibi düşük bir seviyede. Bu maaş miktarı, onların ikamet izni alabilmesi için yeterli olmuyor. Göç İdaresi ve İçişleri Bakanlığı, bu koşulları karşılayamayanlara ikametlerini son bir kez 6 ay daha uzattı. Bu sürenin sonunda şartları sağlayamayanlar Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldılar. TÜİK verilerine göre, son bir yılda 423 bin yabancı ülkeyi terk etti. Ancak bu sayıyı ülke bazında değerlendirmek önemli; ne kadarı Rus, Ukraynalı, Avrupalı ya da Suriyeli olarak detaylandırılmalı. Özellikle Akdeniz ve Antalya bölgelerinde, yaklaşık 60 bin yabancının Alanya ve Antalya’yı terk ettiği belirtiliyor. Ruslar ve Ukraynalıların yoğunlukta olduğu Mahmutlar, Kargıcak, Avsallar ve Kestel bölgesi birkaç yıldır ikamete kapatıldı. Esnaflar zor durumda. Yabancılar ekonomiye katkıda bulunuyordu. Alanya’da suni bir pahalılık var. Bu pahalılık yerliyi olduğu kadar yabacıları da olumsuz etkiliyor. Alanya’da 30-40 bin yabacı gitmek zorunda kaldı. Yabancıların ‘Alanya’dan ev alalım, kaç para olursa olsun’ dedikleri dönem bitti. Kiralar düştü, boş dairelerin sayısı arttı. Devletin dengeyi koruması lazım. Tüm bu gelişmelere rağmen, Alanya dünya pazarında hala en makul fiyatlı ve tercih edilen yerlerden biri olarak öne çıkıyor” dedi.

40 bin yabancı Alanya’yı terk etti

‘İKAMET KISITLAMALARI YABANCI YATIRIMCIYI KAÇIRIYOR’

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Abdullah Tuncer, son dönemde Türkiye'de yaşanan hayat pahalılığı ve yabancılara yönelik ikamet kısıtlamaları nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmak zorunda kaldığını belirtti. Tuncer, pandemiden sonra dünya genelinde yaşanan talep patlaması ile enflasyonda ciddi artışlar yaşandığını, bu durumun Türkiye'de bazı büyük firmalar tarafından suistimal edilmesi sonucu diğer ülkelere kıyasla daha fazla hissedildiğini ifade etti. Tuncer, “Pandemi sonrası bütün dünyada tüm sektörlerde yaşanan talep patlamasıyla ciddi seviyelerde enflasyon artışı görüldü. Ülkemizde bu durum üreticiler, zincir marketler gibi büyük firmalar tarafından da suistimal edilince enflasyondaki artış dünyanın diğer ülkelerinden çok daha fazla hissedildi. Ülkemizde hayat pahalılığı ciddi seviyelerde ve yabancı için de yaşamanın güç olduğu bir hale geldi. Yabancıların ülkemizi terk etmesinin nedenleri arasında elbette hayat pahalılığının da etkisi var ancak esas neden mültecileri seyreltmek maksatlı çıkarılmış ve ülke ekonomisine katkı sağlayan yabancı yatırımcıyı sığınmacılarla bir tutan ikamet kısıtlamasıdır. Ben de bir emlak firması sahibi olarak kendi müşterilerimin ülkelerine döndüğüne sıklıkla şahit oluyorum. İkamet kısıtlaması milyonlarca Euro harcayarak yaptığımız tanıtımların oluşturduğu potansiyeli buharlaştırdı. Siyasiler konuya kayıtsız kalmaya devam ediyor. Kısıtlama kriteri olan yüzde 20 sınırı düşmüş olan mahallelerde bile yabancı ikametine kapalı tutulmaya devam ediliyor. İkamet kısıtlaması, konutların kiraya verilmesiyle ilgili kanun gibi sektöre doğrudan etkisi olan adımlar atılırken saha çalışmaları doğru yapılmıyor. İşinin ehli insanlardan fikir alınmadan, sahadan uzak, pratik bilgisi olmayan kişi ve kurumların teorik bilgileriyle yola çıkılarak atılmış adımların ülke ekonomisine zararı, sadece yabancı konut yatırımcısından dolayı milyarlarca doları geçmiştir. Hayat pahalılığına rağmen ülkemizde yaşayıp ekonomimize katkı sağlamaya devam edecek yabancıya evinde oturma izni vermediğimizden bu dönüşler yaşanıyor. Özellikle Alanya için bunu net olarak söylemek mümkün” şeklinde konuştu.

40 bin yabancı Alanya’yı terk etti

‘BÖYLE DEVAM EDERSE TÜRK VATANDAŞLARI DAHİ ÜLKEYİ TERK EDER’

Alanya Emlakçılar Derneği (ALEMDER) Başkanı Özgür Erbaş ise, “Alanya’daki kira ve yaşam maliyetleri yüksek olduğu için özellikle Rus ve Ukraynalı vatandaşlar daha ucuz yerleri tercih etmeye başladılar. Böyle devam ederse Türk vatandaşları dahi ülkeyi terk ederse şaşırmayın” ifadelerini kullandı. (Şerife ÇOBAN)

Kaynak: https://www.yenialanya.com/haber/22135344/40-bin-yabanci-alanyayi-terk-etti